Waarom goede ventilatie zo belangrijk is

Waarom goede ventilatie zo belangrijk is? We bevinden ons het grootste gedeelte van de dag tussen vier muren: op kantoor, in de auto en ook in huis. Goede ventilatie heeft daarom veel voordelen wat betreft jouw gezondheid. Een goed ventilatiesysteem is niet voor niets verplicht in nieuwe huizen: het is geen overbodige luxe maar een eis voor betrouwbaar en ideaal binnenklimaat.

Het continue ventileren van jouw woning is noodzakelijk om het gezond en comfortabel te houden binnenshuis. Heb je vaak last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, droge ogen, hoesten of andere irritaties? Dan is de kans erg groot dat er geen schone lucht circuleert bij jou in huis. Dit zorgt voor een aanslag op je gezondheid, maar het kan ook je functioneren in het dagelijks leven beïnvloeden. Per dag heb je duizenden liters aan schone lucht nodig. Daarom is het erg belangrijk dat een groot gedeelte van die lucht schone lucht is. Ademen, koken, douchen en bezoek over de vloer: allemaal activiteiten binnenshuis die zorgen voor vervuilde lucht, bacteriën, rare geurtjes, schimmelvorming en vochtproductie.

Wat kan je hieraan doen? Simpelweg een raam openzetten is helaas niet effectief genoeg. De vervuilde lucht met CO2 moet jouw huis ook weer op de juiste manier verlaten. Een ventilatiesysteem regelt dit voor jou op een comfortabele en gezonde manier. Door te ventileren wordt er continu frisse lucht aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Goede ventilatie is alleen maar belangrijker geworden door de steeds beter geïsoleerde woningen. Dat is een goede zaak, want het bespaart energie en is goed voor het milieu. Maar het vermindert helaas wel de luchtverversing in huis. Een luchtdichte woning laat immers weinig verse lucht toe. En vervuilde lucht kan zo moeilijk afgevoerd worden.

Ventilatiesystemen

Ventilatie is dus onwijs belangrijk voor een goede en gezonde woon- en leefomgeving. Er zijn twee soorten ventilatieboxen: Een warmte terugwin unit (WTW) en mechanische ventilatie. Tegenwoordig beschikt iedere woning wel over een mechanisch ventilatiesysteem omdat dit simpelweg verplicht is. Vuile lucht verlaat via de ventilatiekanalen de ruimte en verse buitenlucht stroomt de woning binnen. Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in huis voortdurend ververst wordt. Het ventilatiesysteem zuigt 24 uur per dag lucht uit de woning weg. Het is belangrijk om dit ventilatiesysteem altijd aan te laten staan en regelmatig te laten reinigen en onderhouden door een erkend bedrijf zoals Eska. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw systeem optimaal werkt en je ten alle tijden in een gezond binnenklimaat leeft.

Aangezien de kans erg groot is dat je al over mechanische ventilatie beschikt, is het bij ons mogelijk deze te vervangen voor een van onze aangeboden boxen of onderhoud voor het bestaande systeem uit laten voeren. Een WTW systeem is een stuk geavanceerder dan mechanische ventilatie en wordt vooral in moderne woningen toegepast. Het heeft als doel om te ventileren én de in de ruimte aanwezige warmte te behouden. Dit leidt tot een verlaging van de energiekosten. Bij ESKA kan je een WTW box aanschaffen of onderhoud voor je bestaande WTW box uit laten voeren.

Als onderdeel van PronkGroep, zijn wij de laatste tijd met z’n allen steeds meer bezig met het milieu en gezond leven. Dit hoeft niet alleen te gelden voor jouw lichaam of omgeving, maar dit kan ook omtrent jouw huis. Begin vandaag nog met energiezuinig ventileren en neem contact op met Eska over het aanschaffen van één van onze boxen!