Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ventilatiebox

Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ventilatiebox? Ben je op zoek naar een ventilatiesysteem, maar heb je geen idee waar te beginnen? Eska legt het je haarfijn uit. Wij willen het online aanschaffen van een ventilatie net zo gemakkelijk maken als het kopen van een spijkerbroek.

Ventilatie is onwijs belangrijk voor een goede en gezonde woon- en leefomgeving. Er zijn twee soorten ventilatieboxen: Een (W)armte (T)erug (W)in unit en mechanische ventilatie. Tegenwoordig beschikt iedere woning wel over een mechanisch ventilatiesysteem omdat dit simpelweg verplicht is. Vuile lucht verlaat via de ventilatiekanalen de ruimte en verse buitenlucht stroomt de woning binnen. Aangezien de kans erg groot is dat je al over mechanische ventilatie beschikt, is het bij ons mogelijk deze te vervangen voor een van onze aangeboden boxen of onderhoud voor het bestaande systeem uit te laten voeren. Een WTW systeem is een stuk geavanceerder dan mechanische ventilatie en wordt vooral in moderne woningen toegepast. Het heeft als doel om te ventileren én de in de ruimte aanwezige warmte te behouden. Dit leidt tot een verlaging van de energiekosten. Bij ESKA kan je een WTW box aanschaffen of onderhoud voor je bestaande WTW box uit laten voeren.

Nu je weet wat het verschil is, zullen we je een aantal punten voorschotelen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een MV of WTW unit.

  • Locatie

Niet alle boxen kunnen op dezelfde plek geplaatst worden, de een wordt buiten geplaatst en de ander binnen. Het is daarom belangrijk om bij het aanschaffen rekening te houden met de eventuele ruimte waar je het systeem wil laten plaatsen. Bij de productbeschrijving staat beschreven waar de desbetreffende box geplaatst kan worden, inclusief de maat van de box. Ben je er niet helemaal zeker van of een bepaalde box in jouw huis geplaatst kan worden? Neem dan contact met ons op. Een van onze medewerkers zoekt het graag voor je uit.

  • Bediening

Ook de bediening is voor iedere box weer anders. Bijna alle producten die wij aanbieden zijn verkrijgbaar met een afstandsbediening (50 euro extra). Sommige boxen zijn zelfs bestuurbaar via een app die je kan downloaden op jouw smartphone. Dit maakt het mogelijk om alles op afstand te besturen. In de beschrijving van de boxen staat duidelijk omschreven hoe de bediening in elkaar steekt. Houd hier rekening mee als je een voorkeur hebt voor een bepaalde manier qua besturingsysteem.

  • Prijs

Als onderdeel van PronkGroep, begrijpen wij dat de prijs kan meewegen in de beslissing van het aanschaffen van een box. Onze MV boxen variëren tussen de 399,- en 450,- euro. Het is slechts een minimaal verschil van ongeveer 50 euro en wij raden daarom aan goed te kijken naar welke box het beste bij jouw wensen past, en niet naar de laagste prijs. WTW boxen liggen qua prijs een stuk hoger dan MV boxen, omdat ze onder andere warmteterugwinning als extra functie hebben. De prijzen voor een WTW unit liggen tussen de 1380,- en 1900,- euro. Een groter verschil dan bij de MV boxen. Dit heeft te maken met de formaten en specificaties.

  • Jargon

Bij ons aanbod ventilatieboxen kan je eventueel een aantal lastige benamingen tegenkomen. Eska probeert het zo makkelijk mogelijk voor je te maken en wij willen je daarom een aantal afkortingen uitleggen. Wanneer je een ventilatiebox gaat kopen, kom je vaak dezelfde afkortingen tegen. Dit zijn de meestvoorkomende voorbeelden:
* P: Perilex

* E of R: Euro stekker / Randaarde

* S: Standaard

* RF or R: Radio Frequency (draadloze bediening)
Voorbeeld: Zehnder Comfofan SR + P -> Een ventilatiebox met draadloze bediening en perilex aansluiting.