Hoe schoon en gezond is het binnenklimaat in jouw huis?

Hoe schoon en gezond is het binnenklimaat in jouw huis?

Hoe schoon en gezond is het binnenklimaat in jouw huis? Per dag adem je ongeveer 10.000 liter lucht in, waarvan 80% binnen wordt ingeademd. Dan is het toch wel erg belangrijk dat de kwaliteit van de binnenlucht goed en gezond is. Het komt vaak voor dat de lucht binnenshuis nog slechter is dan buiten. Dit merk je aan de volgende symptomen: hoofdpijn, benauwdheid, droge ogen, slecht slapen, rare geuren of vochtige plekken in huis.

Wees je bewust van schone lucht

Onvoldoende ventilatie kan leiden tot een zogenaamd “Sick Building Syndrome”, een ziekmakend gebouw. Zonder dat men er erg in heeft, veroorzaakt de slechte luchtkwaliteit gezondheidsklachten. Dit kan worden voorkomen door tussentijds te meten en de ventilatiesystemen goed te onderhouden. ESKA biedt verschillende soorten onderhoudsbeurten aan. Wij raden het aan om minimaal een of twee keer per jaar onderhoud te laten uitvoeren door een erkend bedrijf zoals Eska. Daarover kun je op deze pagina meer lezen.

Wat kan ik zelf doen?

Zorg er altijd voor dat lucht door jouw huis kan stromen. Zet daarom eventuele roosters en klepraampjes open. Verder is het belangrijk om op sommige momenten iets meer te ventileren dan op andere momenten. Bij het koken en douchen is het bijvoorbeeld erg belangrijk om extra te ventileren en gebruik te maken van een afzuiger. Als je beschikt over een mechanische ventilatie zet je deze op de hoogste stand. Ook als er veel mensen in jouw huis aanwezig zijn, moet er extra geventileerd worden. Veel bezoek in een ruimte zorgt ervoor dat de kwaliteit van de lucht verminderd. Eens in de zoveel tijd kan je een doekje over de ventilatieroosters halen om deze schoon te houden. Dit verbeterd ook de werking ervan. Eska heeft meer ventilatietips op een rijtje gezet. Die lees je hier.

Wat moet ik vooral niet doen?

Roken in huis raden wij ten zeerste af. Naast het feit dat het slecht is voor jouw gezondheid, is het ook slecht voor de kwaliteit van de lucht binnenshuis. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je een mechanische ventilatie nooit uit moet zetten. Tenzij er een ramp gebeurt in Nederland waarbij ramen en deuren gesloten moeten worden natuurlijk.

Om echt zeker te weten hoe het schoon en gezond het binnenklimaat in jouw woning is, voeren wij graag een professionele ventilatiecheck uit. Eska, onderdeel van PronkGroep, voert op grote schaal zulke ventilatiechecks uit. We meten de snelheid van de lucht op de afzuigpunten, CO2, fijnstof en luchtvochtigheid. Want, goede luchtkwaliteit is belangrijk. Thuis, op het werk of op school kunnen ongezonde situaties ontstaan door ophoping van bijvoorbeeld CO2, fijnstof en electrosmog.