De voordelen van een WarmteTerugWinning-unit

De voordelen van een WarmteTerugWinning-unit

Door warmteterugwinning (WTW) zorgt een WTW-unit op een duurzame en energiezuinige manier voor een comfortabel binnenklimaat. Een WTW-unit zuigt verbruikte binnenlucht in de woning af. Meestal gebeurt dit in de keuken, het toilet en de badkamer. Een WTW-unit blaast, naast het afzuigen van de binnenlucht, ook verse buitenlucht de woning in. Dit gebeurt op een volledig energiezuinige manier met warmteterugwinning. Doordat er lucht de woning in- en uitgeblazen wordt, zijn er geen ventilatieroosters in de gevel nodig. Hierdoor spreekt men van balansventilatie.

De lucht in de woning is in de winterperiode (meestal) warmer dan de lucht buiten. De WTW-unit gebruikt deze warmte om de verse toegevoerde buitenlucht voor te verwarmen. De uitwisseling tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht gebeurt in de zogenaamde kruisstroomwisselaar. In de wisselaar kan wel warmteoverdracht plaatsvinden, maar de lucht kan niet met elkaar mengen.


BUVA EcoStream WTW-unit: één systeem met vele toepassingen

De BUVA EcoStream WTW-unit is een revolutionair-, intelligent- en modulair basisventilatie systeem dat gebruikt maakt van warmteterugwinning. Deze door BUVA zelf ontworpen WTW-unit is speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse woningmarkt en daardoor uniek in zijn soort.

Autonoom
De EcoStream is een autonoom werkende WTW-unit. Door middel van ingebouwde sensoren weet de EcoStream hoeveel er geventileerd moet worden. Er is geen bediening meer nodig waarmee verkeerd gebruik is uitgesloten. De verschillende sensoren in de EcoStream meten permanent de luchtkwaliteit en herkennen de verschillende “verontreinigingsvormen”. De EcoStream herkent wanneer er gedoucht of gekookt wordt en of er iemand naar het toilet gaat. De WTW-unit verhoogt dan tijdelijk de ventilatie tot de kwaliteit van de binnenlucht weer optimaal is. Daarnaast houdt de EcoStream de temperatuur bij van de binnen- en buitenlucht. Hierdoor kan de WTW-unit kiezen om door middel van een bypass-klep de warmtewisselaar buiten werking te stellen voor extra comfort in de zomer.

WiFi en Bluetooth
De EcoStream is voorzien van een WiFi- en bluetoothmodule. Door de WiFi functionaliteit kan de WTW-unit bediend worden met de EcoStream app. Daarnaast kan op afstand het systeem worden voorzien van de nieuwste software of worden uitgelezen in geval van storing. De bluetoothfunctionaliteit maakt het voor ons als installateur mogelijk om de EcoStream in te regelen zonder WiFi-netwerk.

App
Door gebruik te maken van de gratis EcoStream app is uitgebreide bediening van de WTW-unit mogelijk. De app is voorzien van een installateursmodus voor het inregelen, instellen en onderhouden van de EcoStream. In de gebruikersmodus kan er een klokprogramma worden gemaakt, waarbij per dag en tijdstip een ventilatiestand kan worden geprogrammeerd. Ook kan u als bewoner de luchtkwaliteit en de werking van de WTW-unit bekijken.

Stil, energiezuinig en hoog rendement
De EcoStream behoort tot de meest stille, energiezuinige en efficiënte WTW-units op de markt. Door alle mogelijkheden en eigenschappen slim te combineren met een aantrekkelijk design, maakt de EcoStream warmteterugwinning toegankelijk.

 

Werking van een WTW-unit

De werking van een WTW-unit wordt in deze uitleg gemakkelijk te begrijpen. Door middel van warmteterugwinning is deze energiezuinige manier van ventileren de toekomst voor woningbouw.

 

Meer weten?

Wilt u ook genieten van gezonde lucht en een comfortabel binnenklimaat? Eska Ventilatieonderhoud, onderdeel van PronkGroep, adviseert u graag in een passende WTW-unit voor uw woning. Maak een afspraak met onze ervaren ventilatiemonteurs.